Visdeal maakt op de website gebruik van cookies. Dit doen wij om je beter en persoonlijker te kunnen helpen. Meer weten? Bekijk Onze Cookiepagina!
Oke Meer InfoDe Texas Rig is in Amerika een van de meest gebruikte rigs. Deze rig wordt vooral gebruikt vanwege zijn weedless eigenschappen waardoor deze tussen planten, rotsen, stenen en op steile taluds kan worden gevist. Sinds een aantal jaren is deze manier van vissen ook in Europa enorm populair geworden. De unieke gewichtsloze presentatie van shad of creature bait, in combinatie met het klikkende geluid van het gewichtje tegen het kraaltje, is ook voor de Europese zoetwatervissen onweerstaanbaar gebleken. Vooral de grotere exemplaren, die de slagen van de zweep al kennen, kunnen met behulp van deze rig alsnog worden verleid om het kunstaas te grijpen.
De Texas rig is geen ingewikkelde rig. In principe heb je precies hetzelfde nodig als bij een Carolina rig: een shad, worm of creature bait, offsethaak, kraaltje, gewicht en eventueel een stoppertje. De onderlijn die wordt gebruikt is meestal gemaakt van fluor carbon of nylon. Offsethaken werken het beste. Er zijn twee soorten offsethaken: worm hooks en wide gap hooks. Het verschil tussen de twee haken is de diepte van de haakbocht. De worm hooks steken iets minder uit en zijn geschikt voor shads met een slank profiel. Voor grotere shads of hogere kreeftjes hebben haken met een bredere haakbocht meer inhakingsvermogen.
De Texas rig vis je op of vlak boven de bodem. De Texas rig ziet er totaal anders uit dan de gewone shad-loodkop montage. Het gewicht schuift namelijk over de onderlijn waardoor de shad gewichtsloos is. De haak zit in de shad verstopt, wanneer de vis hem grijpt, schuift de shad over de haakbocht en zal deze zich haken. Je vist deze rig ook anders binnen dan de gewone loodkop. In plaats van het binnendraaien met de molen en wachten op het zinkmoment zoals bij het traditionele vissen met de loodkop, blijft het lood continu op de bodem en wordt de shad of creature bait onderaan de rig met zenuwachtige tikjes binnengehaald. Vooral de rustpauzes zijn de momenten waarop de roofvis toeslaat.